Nawóz Krzemowy – nowy kierunek w nawożeniu.
Nawóz krzemowy w formie dolistnej, jest nowym kierunkiem w technologii nawożenia mikroelementami upraw rolniczych. Przez lata był pomijany i marginalizowany zarówno w badaniach jak i doradztwie agronomicznym. Badania nad nim odłożono kiedyś na półkę. Jak się dziś okazuje niesłusznie. Krzem powraca w ostatnich latach do łask. Właściwości tego pierwiastka na nowo odkrytego dla produkcji roślinnej często zadziwiają producentów rolnych.
Nawóz Krzemowy – badania, zalety, stosowanie
Nawóz krzemowy może stać się jednym z podstawowych produktów w wielu uprawach. Coraz szerszy jest zakres badań, doświadczeń prowadzonych zarówno przez producentów, dystrybutorów nawozów zawierających krzem (Si) w składzie jak i niezależne instytuty badawcze i ośrodki akademickie. Badania te dowodzą niedocenionego wpływu krzemu (Si) na rozwój roślin, plonowanie i ich zmagania z czynnikami stresogennymi zarówno biotycznymi jak i abiotycznymi. Nawóz krzemowy to przede wszystkim znacząco podniesiona odporność roślin. Wyraźnie silniejsza kondycja uprawy, a w ostatecznym rozrachunku wysokie plony. Bardzo dobra jakość płodów
Rośliny poddane działaniu krzemu wykazują znacząco lepszą odporność na suszę, czy naloty owadów. Rzepak, zboża poddane działaniu krzemu są odporniejsze na wyleganie. (Si) Badania wykazują również wzrost wydajności procesu fotosyntezy. Fosfor jest pierwiastkiem którego pobieranie jest wyjątkowo mocno stymulowane przez krzem. Wykazano, że stosowanie krzemu (Si) w uprawie pozwala optymalizować zużycie fosforu (P). Jego skuteczniejsze wykorzystanie i mniejsze straty. Dzięki lepszemu rozwojowi rośliny i jej systemu korzeniowego udaje się również poprawić pobieranie innych składników pokarmowych.
Przeznaczenie nawozów krzemowych
Coraz więcej jest produkcji gdzie Nawóz Krzemowy i jego znaczący wpływ na rośliny odnajduje swoje zastosowanie. W uprawach rolniczych takich jak rzepak ozimy czy buraki cukrowe jego właściwości plonotwórcze zaskakują producentów. Faktem jest iż krzem (Si) staje się w świadomości producentów buraków cukrowych i rzepaku pierwiastkiem równie istotnym jak bor (B), a jego zastosowanie rośnie w postępie geometrycznym. Owoce z upraw sadowniczych w których wykorzystuje się wysokiej jakości nawóz krzemowy są wytrzymalsze na uszkodzenia mechaniczne i lepiej się przechowują.
Rodzaje nawozów krzemowych
Na rynku można dostać nawóz krzemowy w formie sypkiej oraz stałej. Pierwsza z opcji nie jest w wodzie rozpuszczana, ale tworzy w niej zawiesinę. Natomiast forma płynna to szybka możliwość pełnego wykorzystania tego pierwiastka i jego potencjału. Okrzyknięty pierwiastkiem przyszłości krzem (Si) pozwala lepiej wykorzystywać potencjał prowadzonej produkcji.