Krzem w uprawie rzepaku ozimego - Agroconsult - Rolnictwo
Rolnictwo

Krzem w uprawie rzepaku ozimego

By 30 grudnia 2016 No Comments

Do niedawna pomijany i traktowany po macoszemu. Dziś wraz z coraz większą wiedzą na jego temat staje się jednym z podstawowych pierwiastków potrzebnych do wydajnej produkcji rolnej.
Krzem, bo o nim mowa odgrywa coraz większą rolę w produkcji rolnej. Liczne krajowe i światowe badania donoszą o pozytywnym wpływie na produkcję buraka cukrowego czy rzepaku.
Krzem w rzepaku to znaczące podniesienie zimotrwałości. Jesienny zabieg pozwala plantacji rzepaku na prawidłowe przygotowanie do zimowania i podniesie odporność roślin na niskie temperatury.
Krzem w uprawie rzepaku będzie również sprzyjał prawidłowemu rozwojowi rośliny wiosną. Wiosenna aplikacja preparatów zawierających krzem, np. Agriker Silicium wzmocni pobieranie składników pokarmowych z gleby. Szczególnie mocno ulega intensyfikacji pobieranie fosforu. Wsparcie wzrostu rośliny w pierwszych cyklach wegetacji wiosennej oraz tak istotnego dla ostatecznego plonu rzepaku kwitnienia roślin.
Istotną cechą zauważalną w nawożeniu rzepaku krzemem jest podniesie odporności na warunki stresowe. Nie tylko niskie temperatury, ale co szczególnie ważne w ostatnich latach również w sytuacjach niedoboru wody. Silna, zdrowa roślina to również większe bezpieczeństwo w przypadku ataku patogenów. Podnosi się również odporność na mechaniczne uszkodzenia roślin.
Zdecydowanie warto włączyć krzem w uprawę rzepaku ozimego i traktować na równie z dobrze wszystkim znanym borem.