Żółte naczynia w rzepaku, monitoring szkodników w rzepaku
was successfully added to your cart.

Żółte naczynia w rzepaku.

Czy warto je stawiać?

Żółte naczynia w rzepaku są przydatnym narzędziem umożliwiającym monitoring nalotów szkodników w tej ważnej dla każdego rolnika uprawie. Szacowanie szkodników dzięki tej metodzie jest proste i praktycznie nie wymaga nakładów finansowych.

Żółte naczynie, dlaczego akurat taki kolor?

Śmietka kapuściana, słodyszek rzepakowy, chowacz brukwiaczek, czy też czterozębny to stali bywalcy pól na których uprawiany jest rzepak. Każdy kto tylko w żółtej odzieży przejeżdżał obok uprawy rzepaku spotkał się nalotom tych małych owadów, a szczególnie słodyszka. Żółte naczynie skutecznie imituje swoim kolorem kwiaty rzepaku. Jest to pokusa nie do odparcia dla szkodników.

Jak to działa.

Mechanizm jest prosty. Naszym celem jest złowienie przedstawicieli gatunków szkodliwych. Żółte naczynie, będące bardzo silnym wabikiem ustawiamy w odległości około 20 metrów od brzegu pola. Pułapki w formie żółtych naczyń należy umieścić na podwyższeniu. Nasze naczynie wypełniamy wodą. Warto dodać do niej np. Perifolis – preparat który obniży skutecznie napięcie powierzchniowe wody. Zminimalizuje to możliwość ucieczki owadów. Pamiętajmy, że rzepak będzie intensywnie rósł. Żółte naczynia w rzepaku, a dokładniej wysokość ich ustawienia powinna się zmieniać wraz z wzrostem rośliny.

Ważne! Jeśli nasz rzepak sąsiaduje z polem na którym rok wcześniej uprawiany był rzepak musimy wziąć ten fakt pod uwagę przy rozstawianiu naczyń. Wówczas ustawiamy naczynia również przy brzegach granicznych tych pól.

Na jedną plantację powinniśmy wystawić 4 naczynia. Zależne to jest jednak od wielkości plantacji. Dla dokładności pomiaru warto jednak nie oszczędzać. Żółte naczynia w rzepaku pozwolą nam na szybszą i skuteczniejszą ochronę plantacji.

Żółte naczynia w rzepaku

Kontrolę naczyń powinniśmy przeprowadzać regularnie, o takiej samej porze dnia. Dobrą porą na te działania są godziny południowe. 

Śmietka kapuściana, chowacz brukiwaczek, słodyszek rzepakowy to kilka owadów zagrażających uprawie rzepaku. Możemy kontrolować ich występowanie za pomocą żółtych naczyń. 

co na rzepak wiosną
Żółte naczynia w rzepaku

Wprawna obserwacja pozwala na szybką reakcję na zagrożenia

Pułapki – kiedy je rozstawiać.

Początek wegetacji roślin to dobry czas na to, by rozstawić pierwsze żółte naczynia do pomiaru. Analizując umiejscowienie naszej plantacji musimy oszacować prawdopodobny kierunek nalotów owadzich szkodników. Najpewniej nalot szkodników będzie najintensywniejszy przez co najwcześniej widoczny od strony zeszłorocznych upraw rzepak oraz innych roślin krzyżowych. Wszelkiego typu lasy, zagajniki, nieużytki czy przydrożne rowy również będą prawdopodobnym kierunkiem z którego nastąpią pierwsze naloty. To naturalne miejsca zimowania większości szkodników. Kontrolujmy naczynia w sposób regularny. Dobrym czasem na te działania są godziny południowe.

Szkodliwość ekonomiczna – jak ją ocenić.

Chowacz brukwiaczek – w naczyniu znajduje się co najmniej 10 owadów przez 3 dni z rzędu.

Chowacz czterozębny – w naczyniu znajduje się co najmniej 20 owadów przez 3 dni z rzędu.

Słodyszek rzepakowy – szkodliwość tego owada wynosi 1 owad znajdowany na roślinie w fazie kwiatostanu zwartego. Dla fazy kwiatostanu luźnego próg ekonomicznej szkodliwość to 3-5 owadów na jednej roślinie. Obserwację tego szkodnika na roślinach rozpoczynamy gdy tylko stwierdzimy jego obecność rozstawionych pułapkach. Pamiętajmy, że jest to owad bardzo podatny na wabiące działanie żółtych naczyń.

Pchełka kapuściana – dla fazy 4–6 liści rzepaku próg ekonomicznej szkodliwości wynosi ponad 5 chrząszczy w naczyniu

Śmietka kapuściana – jeśli zaobserwowaliśmy w żółtym naczyniu tego owada od razu przystąpmy do jego zwalczania.

Skuteczne nie tylko wiosną.

Żółte naczynia w rzepaku są przydatnym narzędziem nie tylko wiosną. Doskonale sprawdzą się również jesienią. Warto je rozstawić tuż po wschodach rzepaku. Chowacz galasówek (link), pchełki są często znajdowanymi owadami w jesiennych obserwacjach. Obserwacje jesienne pozwolą również zaobserwować występowanie śmietki kapuścianej. Jej obserwacja w tym okresie jest bardzo ważna.

Poznaj Agriker Silicium

Nawóz Krzemowy – płynna formuła dla maksymalnej skuteczności.

Czy inwestować w rozkład resztek?

Poznaj zalety szybkiego i prawidłowego procesu humifikacji resztek.

Burak cukrowy

Wysokie plony korzeni i cukru.