Aktywator gnojowicy - Penergetic g w praktyce - Agroconsult - Rolnictwo

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Jak działa aktywator gnojowicy Penergetic g
  • Jakich efektów można się spodziewać stosując aktywator gnojowicy Penergetic g
  • Jak stosować Penergetic g by osiągać najlepsze efekty 

Aktywator gnojowicy – Penergetic g w praktyce

Pół metrowy kożuch to była zmora. Wielogodzinne mieszanie i tak nie dawało w pełni jednolitej struktury, a sprawy nie ułatwiał osad gromadzący się na dnie zbiornika. Koszty rosły, wartość nawozowa gnojowicy malała, a muchy miały idealne miejsce do mnożenia się.


Gnojowica to wyzwanie w wielu gospodarstwach. Tymczasem dobrze zagospodarowana, może być cennym nawozem. Gdy zadbasz o procesy w niej zachodzące, ograniczysz koszty związane z mieszaniem, zmniejszysz emisję amoniaku, poprawisz dobrostan zwierząt. Zaoszczędzisz też coś, czego nie da się kupić – czas.

Od kilku lat wdrażamy w gospodarstwach zajmujących się hodowlą Penergetic g – aktywator gnojowicy produkowany w Szwajcarii. Pokażę ci jakie efekty uzyskaliśmy w jednym z gospodarstw po zastosowani Penergetic g oraz powiem jak stosować preparat, by osiągnąć najlepsze efekty.

Sytuacja wyjściowa

W powiecie sokołowskim w województwie mazowieckiem Tysiąc tuczników przekłada się na sporą ilość gnojowicy. Powstający na niej kożuch bardzo szybko zwiększa swoją objętość i przekracza pół metra. Przygotowanie gnojowicy do wywiezienia to długotrwałe mieszanie, które generuje dodatkowe koszty. Sytuacja powtarza się na gminnie, po każdym opróżnieniu.

Kożuch powstał na gnojowicy stanowi idealne siedlisko do rozwoju much. Gnojowica traci również azot, ulatniający się amoniak pogarsza warunki bytowe zwierząt. By rozcieńczyć kożuch, przyśpieszyć mieszanie i móc wywieźć płynny nawóz zużywane są duże ilości wody.

Jak działa aktywator gnojowicy Penergetic g

Rolą aktywatora gnojowicy jest upłynnianie jej, minimalizowanie rozwarstwień i tworzenie jednolitej struktury. Aktywatory mogą działać poprzez dwa mechanizmy. Dostarczanie do gnojowicy specjalnie wyselekcjonowanych mikroorganizmów, lub przez stymulację rozwoju mikroorganizmów obecnych w gnojowicy. Penergetic g jest aktywatorem który działa poprzez pobudzanie mikroorganizmów do prawidłowego rozwoju i pracy na naszą korzyść.

  • Stymuluje rozwój mikroorganizmów w gnojowicy
  • Inicjuje proces fermentacji
  • Ogranicza procesy gnicia
  • Strąki i nasiona bardziej dorodne

Stosowanie aktywatora gnojowicy penergetic g

Na każde 100 000 litrów gnojowicy zostało podane 1,5 kg produktu. Aktywator do gnojowicy Penergetic g rozpuszczono najpierw w plastikowym wiadrze z dużą ilością wodą i gotowy roztwór zaaplikowano do gnojowicy. Ważne, by dostać się do jej płynnej frakcji. By to zrobić, w wierzchniej warstwie zrobiono otwór i przez niego wlano preparat do zbiornika.

Jeśli jest taka możliwość warto gnojowicę przemieszać. Przyśpieszy to działanie preparatu.

Aktywator gnojowicy Penergetic g to: 

  • Naturalny preparat – do jego produkcji nie są stosowane żadne szkodliwe substancje 
  • Prosta aplikacja – rozpuszcza się go w wodzie, wlewa do kanałów gnojnych lub zbiornika, a w miarę możliwości warto przemieszać
  • Wysoka skuteczność – stosowany w ponad 30 krajach na świecie 
  • Neutralny dla zwierząt – dlatego można stosować ten aktywator gnojowicy bezpośrednio pod zwierzęta
  • Szeroki zakres stosowania – Penergetic g jest przygotowywany dla różnego rodzaju hodowli. Trzoda, bydło czy kaczki – wszędzie można stosować Penergetic b
zabiegi na płatek

Warto przeczytać:

OSTATNIE WPISY / ZOBACZ WSZYSTKIE

krzem w uprawie buraków

Krzem w burakach – dobry duet na dobry plon

| Nawożenie, Rolnictwo, Uprawa buraków cukrowych | No Comments

Bartosz KaletaDoradca agrotechniczny Prywatnie fan wolności jaką dają motocykle. Zawodowo specjalista w podnoszeniu odporności roślin, optymalizacji produkcji. Pomaga rolnikom zarabiać więcej!

Wiosenna stymulacja ozimin

| Nawożenie, Rolnictwo | No Comments

Wojtek CałusDoradca agrotechniczny 

Żółte naczynia w rzepaku

Żółte naczynia w rzepaku

| Nawożenie, Rolnictwo, Uprawa rzepaku | No Comments

Krzysztof ŚwierkowskiSpecjalista ds. agronomii i zootechniki.