Krzem w burakach - dobry duet na dobry plon -

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Jakie efekty daje stosowanie krzemu 
  • Jak dawkować krzem w uprawie buraków cukrowych
  • Jakie efekty dało stosowanie krzemu w doświadczeniach polowych 

Krzem w burakach – na odporność i dobry plon

Nawożenie buraków cukrowych krzemem przynosi wymierne efekty. Prosty, tani zabieg wpływający na plonowanie i odporność roślin. Po kilku latach od pierwszych prób z tym pierwiastkiem nie jest on już traktowany jak ciekawostka. To ważny wpisujący się na stałe w kalendarz zabiegów.


Ten niedostrzegany przez lata pierwiastek udowadnia swoją przydatność w wielu uprawach. Szczególne znaczenie ma w uprawie buraków cukrowych. To dzięki temu, że wpływa na plonowanie, ale również na jakość plonów. Nie można pominąć wpływu

Krzem w burakach, co można zyskać.

 

Odporność, to pierwszy z elementów na który wpływa krzem stosowany w nawożeniu buraków cukrowych. Podnosi on zarówno odporność na działanie szkodników jak również ogranicza presję chorób. W przypadku chwościka można zaobserwować nie tylko mniejszą presję, ale pierwsze objawy pojawiają się znacznie później. Takie działanie krzemu, pozwala na ograniczenie lepsze wykorzystanie środków ochrony roślin.

Krzem jest pierwiastkiem, którego działanie jest widoczne w okresach zmniejszonej dostępności do wody. Przedłużające się susze, są znaczącym czynnikiem ograniczającym plonowanie. Krzem ogranicza transpirację, czyli parowanie wody z powierzchni liści. Jego wpływ na rozwój roślin, ich kondycję, przekłada się na lepsze pobieranie wody z gleby. Efekty suszy są pojawiają się później, a gdy pojawiają się opady rośliny szybciej się regenerują.

Nie do pominięcia jest efekt plonotwórczy. Badania i praktyka pokazują znaczący wpływ krzemu na plonowanie buraków cukrowych. To co ważne, pierwiastek wpływa nie tylko na ilość plonu, ale również na polaryzację, plon technologiczny cukru.

Czynnikiem negatywnie wpływającym na plon są choroby i działalność szkodników. Aplikacja krzemu poprawia witalność roślin. Ściany komórkowe stają się twardsze, to zmniejsza podatność buraków na ataki szkodników. Plantacje na których stosowane jest dolistne nawożenie krzemem charakteryzują się mniejszą podatnością na chwościka. Dzięki mniejszej presji tej choroby, często udaje się ograniczyć koszty ochrony buraków. Objawy choroby pojawiają się później, pozwalając roślinom dłużej budować plon.

Krzem w burakach – wpływ na witalność i rozwój korzeni

Krzem w burakach – najważniejsze zalety:

  • Sprzyja przyswajaniu dostępnych w glebie składników pokarmowych.
  • Poprawia odporność roślin na działanie szkodników, patogenów i innych czynników stresogennych. 
  • Działa plonotwórczo poprawiają plonowanie i jakość plonów. 
  • Ogranicza parowanie poprzez liście, pomaga roślinom w okresach suszy. 

Krzemian potasu – aplikacja, dawki i terminy.

Krzem w uprawie buraków cukrowych najwygodniej jest aplikować dolistnie. W naszych programach nawożenia i biostymulacji buraków cukrowych stosujemy Agriker Silicium. To płynny nawóz dolistny oparty na krzemianie potasu. Wiele doświadczeń i badań pokazuje, że ten związek przynosi jedne z najlepszych efektów w uprawie buraków cukrowych.

  • 1 dawka – 4 – 6 liść właściwy
  • 2 dawka – około 10 – 14 dni po pierwszej dawce
  • 3 dawka – około 10 – 14 dni po drugiej dawce.

Każda aplikacja Agriker Silicium to 0,5 – 1 litr nawozu na hektar. Płynna formulacja pozwala na szybkie przygotowanie cieczy roboczej.

Wyniki doświadczeń.

Wpływ Agriker Silicium na plonowanie buraków cukrowych był badany przez dr. hab. Arkadiusza Artyszaka. W doświadczeniu podano 3 dawki Agriker Silicium w dawkach 0,5 litra na hektar.

Krzem w burakach cukrowych

Mechanizm działania

Mechanizm działania krzemu ciągle jest tematem badań. Rośliny akumulują ten pierwiastek w skórce komórkowej. Co wzmacnia ich strukturę, a to jak już wspominałem ogranicza przestrzeń do działania szkodników i patogenów. Wzmacnia rośliny również na uszkodzenia mechaniczne.

Udział krzemy w procesach biochemicznych przekłada się na dynamikę wzrostu roślin i zdolność do wykorzystywania potencjału plonotwórczego.

Ponadto krzem ogranicza negatywny wpływ metali ciężkich na rozwój roślin.

Wartym wymienienia jest również wpływ krzemu na pobieranie przez rośliny składników pokarmowych dostępnych w glebie. W połączeniu z lepszą efektywnością procesów biochemicznych rośliny przekłada się to na szereg zalet.

Warto przeczytać:

OSTATNIE WPISY / ZOBACZ WSZYSTKIE

krzem w uprawie buraków

Krzem w burakach – dobry duet na dobry plon

| Nawożenie, Rolnictwo, Uprawa buraków cukrowych | No Comments

Bartosz KaletaDoradca agrotechniczny Prywatnie fan wolności jaką dają motocykle. Zawodowo specjalista w podnoszeniu odporności roślin, optymalizacji produkcji. Pomaga rolnikom zarabiać więcej!

Wiosenna stymulacja ozimin

| Nawożenie, Rolnictwo | No Comments

Wojtek CałusDoradca agrotechniczny 

Żółte naczynia w rzepaku

Żółte naczynia w rzepaku

| Nawożenie, Rolnictwo, Uprawa rzepaku | No Comments

Krzysztof ŚwierkowskiSpecjalista ds. agronomii i zootechniki.