Kondycjonery wody w rolnictwie -

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Poznasz główne właściwości wody i poznasz ich wpływ na zabiegi ochrony roślin
  • Czym są kondycjonery wody
  • Jak działają kondycjonery wody w rolnictwie
  • Pokażę Ci przykład zmian po wprowadzeniu zarządzania wodą w gospodarstwie 
  • Poznasz rodzaje kondycjonerów i ich przeznaczenie

Kondycjonery wody w rolnictwie – zarządzaj właściwościami wody

Jeszcze nigdy tak jak dziś w rolnictwie nie liczyła się precyzja. Nie ma miejsca na błędy, bo one kosztują. Nie ma też miejsca na rozrzutność. Kondycjoner wody w rolnictwie to dziś niezbędnik. Powinien być niczym apteczka samochodowa, na wyposażeniu każdego gospodarstwa rolnego.


Pojawienie się kondycjonerów wody zmieniło wiele. Dziś rolnik nie jest skazany na łaskę właściwości fizycznych i chemicznych wody. Może nimi zarządzać zwiększając efektywność i zmniejszając koszty. Tym artykułem chcę ci pokazać najważniejsze właściwości wody jakie wpływają na twoje zabiegi oraz nauczyć cię nimi zarządzać.


Kilka słów o wodzie

Zdarzały Ci się poprawki? Wszystko było idealnie odmierzone, pogoda sprzyjała, a jednak coś poszło nie tak? Całkiem możliwe, że twoje plany pokrzyżowała jedna z dwóch właściwości wody. Właściwości chemicznej lub fizycznej. Obie warto znać, ponieważ każda z punktu widzenia rolnika zajmującego się uprawą je niezwykle istotna.

Mowa o twardości wody, jej pH oraz występującym na niej napięciu powierzchniowym. Obie te właściwości mają bezpośredni wpływ na jakość prowadzonych zabiegów. I niejednokrotnie zdarza się, że krzyżują prace w gospodarstwie. Zaraz zobaczysz dlaczego.

Napięcie powierzchniowe

Napięcie powierzchniowe to siła, dzięki której nartnik bez wysiłku unosi się na powierzchni wody. Ta sama siła powoduje, że krople nie pokrywają całego liścia bądź owada. Obie te sytuacje możesz zaobserwować na zdjęciach poniżej.

Napięcie to powstaje na skutek wzajemnego przyciągania się molekuł cieczy. To przyciąganie sprawia, że ciecz wygląda jak błona, wyjątkowo sprężysta.  Z naszego punktu widzenia, ważne jest to, że ogranicza ono pokrycie liścia. Powoduje również efekt odbijania się cieczy od powierzchni. To oczywiście generuje straty czasu i pieniędzy.

Mowa o twardości wody oraz występującym na niej napięciu powierzchniowym. Obie te właściwości mają bezpośredni wpływ na jakość prowadzonych zabiegów. I niejednokrotnie zdarza się, że krzyżują prace w gospodarstwie. Zaraz zobaczysz dlaczego.

Źdźbła traw i krople wody na nich

pH wody

Ta cecha zawsze stwarza najwięcej kłopotów z jej zrozumieniem. Przez to, wpływ pH wody na skuteczność zabiegów ochrony roślin jest często pomijany. Tymczasem może on odpowiadać nawet za kilkudziesięcioprocentowe straty substancji czynnej. Nie trzeba tłumaczyć, że to dużo.

Odczyn wody czyli pH informuje nas o obecności w niej jonów. Mówimy tu o jonach dodatnich H+ oraz ujemnych OH-. Jeśli tych pierwszych jest więcej pH wody jest kwaśne, jeśli w przewadze są jony ujemne zasadowe. Odczyn podajemy w skali od 0 do 14. pH na poziomie 7 świadczy o odczynie obojętnym. Im bliżej 14 tym odczyn bardziej zasadowy, zaś skala zbliżająca się do 0 wskazuje na jego kwasowość.

Ale, dlaczego to pH takie ważne zapytacie, o jakich stratach pisałem wcześniej. Otóż. Substancje czynne środków ochrony roślin są stabilne w określonym pH. Jeśli jest ono nie odpowiednie dochodzi do reakcji które dezaktywują część substancji czynnej. Wpływają tym samym na efektywność zabiegów. Dlatego ważne jest byśmy znali pH naszej wody. Dzięki odpowiednim kondycjonerom (np. LignumPlus) jesteśmy w stanie korygować pH cieczy.

Substancje zawarte w kondycjonerze wody unieczynniają  jony, dzięki czemu nie oddziałują one na substancje czynne stosowane do zabiegów. 

infografika porównująca zalety kondycjnonerów wody w rolnictwie

Twardość wody

Twardość wody, to najbardziej kojarzona z jej cech. A pierwsze skojarzenie jakie się nam nasuwa to kamień w czajniku, pod prysznicem czy w pralce. Twardość wody, to stężenie soli wapnia, magnezu i innych metali w wodzie. Im ich więcej, tym woda twardsza. Taka definicja powinna nam wystarczyć. Ważniejsze jest to, jak jony wapnia, magnezu wpływają na jakość zabiegów ochrony roślin.

Im twardsza woda stosowana do zabiegów ochrony roślin, tym większy wpływ zawartych w niej jonów na skuteczność zabiegów. Jony zawarte w wodzie na skutek reakcji chemicznych przyłączają się do cząsteczek substancji czynnej i dezaktywują je. Ograniczają w ten skuteczność, podnoszą koszty, zwiększają potrzebne dawkowanie, a w skrajnych wypadkach zmuszają nas do prowadzenia zabiegów poprawkowych. Na te ostanie nie zawsze jest czas.

Kondycjonery wody stosowane w rolnictwie mają za zadanie zmniejszać twardość. Substancje zawarte w kondycjonerze łączą się z jonami wapnia i magnezu dezaktywując je. Na skutek tego substancja czynna nie jest już rozbijana.

Co zyskujesz stosując kondycjonery wody:

  • Przede wszystkim tracisz mniej pieniędzy
  • Zmniejszasz negatywny wpływ ŚOR na środowisko
  • Ograniczasz czas potrzebny do wykonania zabiegów i zmniejszasz zapotrzebowanie na wodę
  • Podnosisz efektywność zabiegów zmniejszając ryzyko zabiegów poprawkowych
  • Lepiej dobierasz dawki środków ochrony roślin

Jak działają kondycjonery wody

Kondycjonery wody wykorzystywane w rolnictwie to szereg preparatów. Spotkacie się również z nazwą adiuwantów. Ta grupa preparatów bardzo dynamicznie się rozwija. Pozwalają one skutecznie zmieniać właściwości wody, dostosowywać je do warunków pogodowych czy zaleceń producentów środków ochrony roślin. Znając parametry wody możemy dobierać odpowiednie preparaty, łączyć je i osiągać jak najlepsze efekty ochrony.

W codziennej pracy stosujemy preparat zmniejszający napięcie powierzchniowe do zabiegów dolistnych (Perifolis) i ograniczający twardość wody i redukujący niewłaściwe pH (Lignum Plus). Naszą odpowiedzią na rosnącą popularność doglebowych zabiegów herbicydowych jest kondycjoner do tego typu zabiegów (Peri Terra) Więcej o jego zastosowaniu poczytasz klikając w link – Adiuwant doglebowy – 6 zalet o których warto wiedzieć.

Kłopotem z jakimi przychodzi nam się mierzyć, jest efekt powstawania piany w niektórych przypadkach. Można i przeciwdziałać jej powstaniu, ale można się jej też szybko pozbyć stosując preparat do jej neutralizacji (Spuma).

Warto przeczytać:

OSTATNIE WPISY / ZOBACZ WSZYSTKIE

krzem w uprawie buraków

Krzem w burakach – dobry duet na dobry plon

| Nawożenie, Rolnictwo, Uprawa buraków cukrowych | No Comments

Bartosz KaletaDoradca agrotechniczny Prywatnie fan wolności jaką dają motocykle. Zawodowo specjalista w podnoszeniu odporności roślin, optymalizacji produkcji. Pomaga rolnikom zarabiać więcej!

Wiosenna stymulacja ozimin

| Nawożenie, Rolnictwo | No Comments

Wojtek CałusDoradca agrotechniczny 

Żółte naczynia w rzepaku

Żółte naczynia w rzepaku

| Nawożenie, Rolnictwo, Uprawa rzepaku | No Comments

Krzysztof ŚwierkowskiSpecjalista ds. agronomii i zootechniki.