Bakterie azotowe -

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Bakterie azotowe – jak działają.
  • Ile azotu można pozyskać stosując bakterie azotowe.
  • Jakie jeszcze efekty daje stosowanie bakterii azotowych.

Bakterie azotowe

Bakterie azotowe – zastanawiasz się czy faktycznie udostępniają azot? Jak stosować bakterie azotowe i jakie wybrać? Nie tylko Ty. To chyba najczęściej słyszane przeze mnie pytania w ostatnich tygodniach. Tajemnicą nie jest, że źródłem tych pytań są wysokie ceny nawozów mineralnych.

Ceny nawozów mineralnych zawsze budziły emocje. Obecnie zmuszają nas do poszukiwania alternatyw w nawożeniu. Przyglądamy się też chętniej zasobnościom gleby i sposobom na zmniejszenie strat azotu, fosforu i potasu. Jedną z najskuteczniejszych metod pozwalającą ograniczyć zapotrzebowanie na nawozy azotowe jest sięgnięcie po bakterie azotowe. 


Bakterie azotowe – czym są i jak działają

Mówiąc o bakteriach azotowych wykorzystywanych w rolnictwie mówimy o organizmach mających zdolność wiązania azotu z powietrza. Przetwarzają i udostępniają one azot atmosferyczny, z którego rośliny wcześniej skorzystać nie mogły.

Mówiąc w dużym uproszczeniu. Bakterie azotowe, te naturalnie występujące w glebie i te dostarczone w postaci preparatów pobierają azot z atmosfery, wbudowują go w swój organizm. Następnie obumierając pozwalają roślinom wykorzystać pobrany wcześniej azot. W ten sposób mogą udostępniają roślinom nawet kilkadziesiąt kilogramów cennego pierwiastka na hektar.

Nawożenie roślin, a bakterie azotowe

Jedną z metod stosowania preparatów zawierających bakterie azotowe przeznaczonych do nawożenia jest aplikacja doglebowa. W preparatach takich wykorzystuje się bakterie żyjące w strefie korzeniowej (ryozosferze). Dzięki temu bakterie dostarczane przy pomocy oprysku namnażają się w strefie korzeniowej udostępniając roślinom łatwo dostępny azot.

Z różnych rodzajów bakterii wiążących azot nas najbardziej interesują bakterie azotowe wolno żyjące. Nie są to znane przez wszystkich z lekcji biologii bakterie żyjące w symbiozie z niektórymi roślinami. To bakterie naturalnie występujące w glebach, z ich obecności korzystają różne gatunki roślin. Dzięki temu szczepionki doglebowe z tymi bakteriami mogą być stosowane w każdym rodzaju upraw. To właśnie takie bakterie wykorzystujemy w naszych preparatach, np. w Biospektrum WG.

korzenie pszenicy na dłoni

Ile azotu dostarczą bakterie azotowe

Jest to zależne od wielu czynników. Mówimy tu o pH gleby czy przebiegu pogody. Z naszych doświadczeń wynika, że bakterie azotowe dostarczają między 20, a 60 kg czystego składnika na hektar uprawy. Taka ilość łatwo przyswajalnego dla roślin azotu pozwala nam znacząco obniżyć nawożenie mineralne.

Zazwyczaj jest to zmniejszenie zużycia nawozu mineralnego o 20-30% bez straty w plonie.

Bakterie azotowe stanowią bardzo dobre uzupełnienie nawożenia mineralnego. Nie zastępują go, ale pozwalają zoptymalizować koszty. Pamiętaj, że bakterie udostępniają azot praktycznie przez większość okresu wegetacji. Dzięki temu możesz ograniczyć np. głód azotowy w uprawach rzepaku.

Bakterie azotowe pozwalają również zmniejszyć straty azotu mineralnego obecnego już w glebie oraz dostarczanego w nawozach mineralnych. To ważny argument przemawiający za wprowadzeniem bakterii azotowych do produkcji roślinnej.

Co daje stosowanie bakterii azotowych?

  • Zoptymalizujesz zużycie azotowego nawożenia mineralnego
  • Zmniejszysz straty azotu mineralnego
  • Podniesiesz opłacalność produkcji
  • Dostarczysz roślinom azot atmosferyczny 

Warto przeczytać:

OSTATNIE WPISY / ZOBACZ WSZYSTKIE

krzem w uprawie buraków

Krzem w burakach – dobry duet na dobry plon

| Nawożenie, Rolnictwo, Uprawa buraków cukrowych | No Comments

Bartosz KaletaDoradca agrotechniczny Prywatnie fan wolności jaką dają motocykle. Zawodowo specjalista w podnoszeniu odporności roślin, optymalizacji produkcji. Pomaga rolnikom zarabiać więcej!

Wiosenna stymulacja ozimin

| Nawożenie, Rolnictwo | No Comments

Wojtek CałusDoradca agrotechniczny 

Żółte naczynia w rzepaku

Żółte naczynia w rzepaku

| Nawożenie, Rolnictwo, Uprawa rzepaku | No Comments

Krzysztof ŚwierkowskiSpecjalista ds. agronomii i zootechniki.